نوروپاتی شنوایی یا اختلال طیف نوروپاتی

نوروپاتی شنوایی یا اختلال طیف نوروپاتی

نوروپاتی شنوایی (Auditory neuropathy) یا اختلال طیف نوروپاتی یک اختلال در ارسال سیگنال های عصبی به مغز می باشد که در این شرایط مغز قادر به درک سیگنال های دریافتی نمی باشد و آنها را به شکل به هم ریخته دریافت می کند. این اختلال ممکن است در هر نقطه از عصب شنوایی از حلزون تا مغز ایجادشود.
این اختلال در مسیر عصب شنوایی به شکل کم شنوایی حسی عصبی مشخص می شود که معمولاً در مقادیر بالا اتفاق می افتد ولی علایم ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد. در این اختلال صدا شنیده می شود ولی درک درستی از صدا اتفاق نمی افتد.


شیوع نوروپاتی شنوایی

این اختلال در مردان شایع تر از زنان می باشد. شیوع کم شنوایی نوروپاتی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از موارد کم شنوایی می باشد. در نوزادان تازه به دنیا آمده که دچار زردی های بالا که منجر به تعویض خون شده باشد و یا نوزادانی که به هر دلیل در بخش Nicu بستری شده اند و یا فاکتورهای خطر دیگر حین تولد داشتند احتمال وقوع کم شنوایی نوروپاتی بیشتر می باشد. شیوع این اختلال در نوزادان بیشتر از بزرگسالان می باشد. جهت انجام شنوایی سنجی کودکان  میتوانید به مراکز معتبر مراجعه کنید.

 

علل ایجاد کننده نوروپاتی شنوایی


۱_ افزایش زردی نوزاد یا بیلی روبین بالای ۲۰ میلی گرم
۲_ زودرس و یا نارس بودن نوزاد
۳_ علل ارثی یا ژنتیکی
۴_ سیانوز یا نرسیدن اکسیژن به نوزاد حین تولد
۵_ ضربات مغزی
۶_ وزن کم حین تولد

 

Samakpirozi-Neuropathy

 

علایم نورپاتی شنوایی

۱_ کم شنوایی حسی عصبی خفیف تا شدید
۲_ عدم درک صحیح اصوات به ویژه گفتار
۳_ عدم تشخیص جهت اصوات
۴_ عدم تمرکز شنوایی
۵_ عدم واکنش نوزاد به اصوات بلند یا ناگهانی
۶_ وجود شنوایی نرمال با درک ضعیف گفتار
۷_ عدم درک گفتار در محیط های شلوغ


تست های تخصصی شنوایی

۱_تست OAE

از آنجا که در این اختلال سیستم گوش داخلی و حلزون کاملاً نرمال می باشد و در مسیر عصب اختلال وجود دارد انجام این تست ارزش تشخیصی بالایی دارد. چرا که تست OAE در نوزادان با نوروپاتی شنوایی کاملاً نرمال ثبت می گردد بنابراین لازم است برای تمامی بیماران مشکوک به نوروپاتی تست OAE انجام شود.


۲_تست ABR

از آنجا که تست abr مسیر عصب شنوایی از حلزون تا کورتکس شنوایی مغز را بررسی می کند بنابراین در بیماران نوروپاتی شنوایی این تست به صورت منفی می باشد، یعنی در مرحله غربالگری شنوایی با روش aabr جواب ثبت نمی شود . در اکثر نوزادان بعد از انجام تست abr هیچ موج مشخصی ممکن است ثبت نشود و یا بسیار محدود با شکل غیر طبیعی ثبت گردد.
انجام ام آر آی مغزی نیز در افراد مشکوک به نوروپاتی شنوایی توصیه می گردد چرا که ممکن است اختلالی در گوش داخلی یا اعصاب شنوایی وجود داشته باشد.

 

درمان نوروپاتی شنوایی

در حال حاضر هیچ درمان قطعی و شناخته ای برای این اختلال وجود ندارد ولی استفاده از سمعک اصلی ترین گزینه درمانی در نوزادان نوروپاتی شنوایی می باشد . بایستی سمعک مناسب برای این نوزادان تجویز شود و در کنار آن مهارت های گفتارو زبان توسط اودیولوژیست یا گفتار درمان به نوزاد آموزش داده شود.

تست شنوایی سنجی در کودکان باید جدی گرفته شود.

استفاده از سمعک به تنهایی برای این کودکان مفید نمی باشد چرا که با سمعک اصوات توسط شنیده نمی شود ولی درک درستی از صدا ندارند .بنابراین استفاده از سیستم های FM به ویژه در محیط های شلوغ کمک کننده می باشد. دستگاه اف ام باعث افزایش وضوح گفتار و کاهش نویز محیط می شود.

استفاده از کاشت حلزون و یا کاشت ساقه مغز نیز گزینه درمانی دیگر می باشد به ویژه در نوزادانی که کم شنوایای عمیق در هر دو گوش داشته باشند.
 به طور خلاصه پیش از انجام هر کاری بهتر است جهت مشاوره و تست های لازم به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کرده و از اقدامات خودسرانه جلوگیری کنید. 

برندهای سمعک

سمعک سونیک

سمعک یونیترون

سمعک زیمنس

سمعک برنافن

سمعک فوناک

سمعک ویدکس

سمعک اتیکن

تازه های سمعک

انواع تست های شنوایی کودک

سمعک سوپرپاور چیست؟معرفی بهترین سمعک ها برای کم شنوایی های عمیق

قیمت سمعک1403{بررسی 4 فاکتور مهم و اثرگذار بر قیمت سمعک}-سمعک پیروزی

تست تمپانومتری(Tympanometry) الزامی برای کودکان|تفسیرنتیجه+درمان

ثبت پرسش جدید

نام و نام خانوادگی را وارد کنید
ایمیل را وارد کنید یا ایمیل صحیح نیست
متن را وارد کنید
fast-insta fast-call