در کلینیک شنوایی سمعک پیروزی انواع قالب سمعک در مدل ها و اشکال مختلف در جنس های متفاوت سخت و یا نرم و یا سیلیکونی ساخته می شود.
قالب سمعک (ear mold) در واقع رابط بین سمعک پشت گوشی و گوش بیمار می باشد که صدا از طریق قالب ها به گوش انتقال پیدا می کند بنابراین برای تهیه و ساخت قالب بایستی به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه شود تا فرایند قالب گیری از گوش انجام شده و قالب مناسب با توجه به وضعیت شنوایی بیمار ساخته شود.
۱- تیوب یا لوله خم: رابط بین سمعک و قالب می باشد و از یک طرف به سمعک و طرف دیگر داخل قالب قرار می گیرد. این تیوب از جنس پلاستیک می باشد و بایستی هر ۶ ماه یک بار تعویض شود چرا که در اثر گذشت زمان زرد رنگ شده و ممکن است دچار پارگی شده و سمعک سوت بکشد.
۲- بدنه قالب: این قسمت بعد از قالب گیری ساخته می شود و داخل کانال گوش بیمار قرار می گیرد که می تواند در جنس های مختلف و اندازه های متفاوت بسته به وضعیت شنوایی بیمار و شکل گوش بیمار ساخته شود.
قالب های استاندارد مخصوص سمعک های پشت گوشی استاندارد که دارای هوک هستند می باشد. این قالب ها در چند مدل ساخته می شود که هر کدام مخصوص یک نوع کم شنوایی با مقدار مشخص می باشد.
۱- قالب فول شل(full shell)
بزرگترین سایز قالب می باشد که مخصوص سمعک های پشت گوشی سوپر پاور و همچنین سمعک اطفال هست و کاملاً داخل گوش را پر می کند . علت بزرگی این قالب ها به خاطر زیاد بودن قدرت سمعک و جلوگیری از سوت کشیدن سمعک می باشد.
۲- قالب های هالف شل:
این قالب بیشتر برای سمعک های پاور که قدرت زیادی دارند ساخته می شود و مقداری از قالب فول شل کوچکتر بوده و شاخک بالایی قالب را ندارد و یا اندازه آن کوچکتر شده است.
۳- قالب کانال: (canal)
رایج ترین شکل و اندازه قالب که در سمعک های پشت گوشی استفاده می شود و اندازه کوچکی دارد و کاملاً داخل کانال گوش قرار میگیرد قالب کانال می باشد. این قالب را می توان برای انواع سمعک های پشت گوشی استفاده کرد.
۱- قالب نرم
۲- قالب سخت
۳- قالب سیلیکونی
جنس قالب بسته به وضعیت گوش بیمار می تواند متغیر باشد و تاثیری در کارکرد سمعک ندارد. بیمارانی که دارای حساسیت پوستی هستند و یا گذاشتن قالب های سخت برای آنها دشوار هست می توانند از قالب های نرم یا سیلیکونی استفاده کنند فقط توجه داشته باشید که قالب های نرم یا سیلیکونی عمر کوتاه تری نسبت به قالب های سخت دارند و بایستی هر دو سال اقدام به تعویض آنها کرد.
این قالب ها در جنس های پلاستیکی و گنبدی شکل می باشند که به صورت آماده به تیوب سمعک وصل می شوند. بیمارانی هستند که گذاشتن قالب برای آنها سخت است و نمی توانند از آن استفاده کنند این بیماران ناچار به استفاده از این قالب های پلاستیکی می باشند که در سایزهای مختلف بسته به اندازه گوش بیمار موجود هستند. عیب این قالب ها این است که ممکن است سمعک روی گوش بیمار استحکام خوبی نداشته باشد بنابراین استفاده از این سمعک ها با این قالب ها باید با احتیاط بیشتری انجام شود.
نوع دیگری از قالب ها هستند که مخصوص سمعک های پشت گوشی از نوع ریک یا رسیور داخل کانال می باشند. این قالب ها نیز در اشکال و اندازه های مختلفی وجود دارند که به رسیور سمعک متصل شده و داخل گوش قرار می گیرند. سمعک های پشت گوشی ریک با قالب دام مخصوص بیمارانی می باشد که افت های شنوایی خفیف تر در فرکانس های بالا داشته باشند و در افت های شدید کاربردی ندارند.
بیماران محترم می توانند با مراجعه به کلینیک شنوایی ابتدا اقدام به قالب گیری از گوش و تهیه قالب اولیه نمایند بعد از گرفتن قالب اولیه بسته به نوع و میزان کم شنوایی بیمار جنس و مدل قالب انتخاب شده و فرایند ساخت شروع می شود. ساخت قالب ممکن است بین ۳ تا ۵ روز طول بکشد البته در بعضی موارد ممکن است این فرایند سریعتر انجام شود.
قیمت قالب:قیمت قالب بسته به جنس و کیفیت و اندازه آن متفاوت می باشد. هزینه قالب گیری و ساخت قالب بسته به نوع آن از ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان متغیر می باشد.