تست ABR (Auditory Brainstem Response) یک روش دقیق برای ارزیابی عملکرد عصب شنوایی و مسیرهای شنوایی تا ساقه مغز است. در این روش، الکترودهایی روی سر کودک قرار می گیرد و با ارسال صدا به هر دو گوش، واکنش عصب شنوایی بررسی می شود تا میزان کم شنوایی مشخص گردد.
بر اساس مطالعات منتشرشده در کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده (NCBI):
“ Electrical activity from the eighth cranial nerve and neurons along the brainstem auditory pathway are recorded by surface electrodes placed on the scalp, forehead, and near the ears for 10 milliseconds after an acoustic stimulus.
تست ABR به عنوان یک ابزار ضروری در تشخیص کم شنوایی، تومورهای آکوستیک و تومورهای زاویه پل-مخچه ای (cerebellopontine angle) شناخته می شود. این آزمون با اندازه گیری پاسخ های الکتریکی مسیر شنوایی از عصب هشتم مغزی تا ساقه مغز، امکان شناسایی دقیق اختلالات شنوایی و نورولوژیک را فراهم می سازد. ”
چنانچه در تست abr کم شنوایی در کودک وجود داشته باشد از مقادیر خفیف یا شدید بایستی حتماً مداخله لازم از قبیل تجویز سمعک به سرعت انجام گیرد چرا که اگر مداخله زودهنگام انجام نگیرد می تواند باعث تاخیر در گفتار و زبان کودک و حتی عدم شکل گیری گفتار در آینده شود. در نتیجه شنوایی سنجی کودکان در گفتار و زبان کودکان نقش بسیار مهمی دارد.
از بدو تولد، نوزادان تحت آزمایش های شنوایی سنجی قرار می گیرند تا هرگونه مشکل شنوایی در همان روزها و ماه های اولیه زندگی شناسایی شود. این آزمایش ها معمولاً شامل تست های غربالگری مانند OAE و AABR هستند که در روزهای اول پس از تولد انجام می شوند. اگر نتیجه این تست ها طبیعی نباشد یا مشکوک به کم شنوایی باشد، لازم است آزمایش دقیق تر ABR انجام شود. این تست به زمان بیشتری نیاز دارد و بهتر است کودک در خواب باشد چرا که هر گونه بی قراری و حرکت باعث اختلال در روند تست می شود. نتایج ABR نشان می دهد که آیا شنوایی کودک در محدوده طبیعی است یا به مداخله نیاز دارد.
ویدیو نحوه انجام تست ABR در کودکان
در کلینیک شنوایی سنجی کودکان سمعک پیروزی کلیه آزمایش های غربالگری و تشخیص شنوایی (شنوایی سنجی نوزادان) برای اطفال شامل تست abr، تست aabr و تست oae در سنین مختلف انجام می شود و چنانچه نیاز به مداخله درمانی برای کودک وجود داشته باشد مشاوره لازم با والدین انجام می گیرد. در ادامه به طرح پرسش ها و پاسخ های رایج شنوایی سنجی نوزادان و کودکان که ممکن است خانواده ها داشته باشند می پردازیم.
از آنجا که در آزمایش abr امواج مغزی است بنابراین به یک شرایط ثابت و آرام نیاز داریم، این تست باید در شرایط خواب کامل نوزاد انجام شود بنابراین سن کودک مهم می باشد. در نوزادان معمولاً چون بیشتر در حالت خواب هستند نیاز به استفاده از داروهای خاص خواب آور یا آرام بخش نیست ولی در کودکان بین ۶ ماه تا ۳ سال توصیه می شود جهت خواباندن کودک از داروهای خاص استفاده شود و قبل از مراجعه جهت انجام تست این دارو توسط کودک مصرف شده باشد.
همچنین لازم است پوست ناحیه صورت و پشت گوش ها تمیز شده باشد. برای انجام تست الکترودهایی به نواحی پیشانی و پشت گوش های کودک چسبانده می شود و صدا از طریق گوشی های داخل گوشی به گوش نوزاد ارائه و پاسخ عصب توسط الکترود ها ثبت می شود.
⏰ مدت زمان لازم انجام تست AABR پنج دقیقه
⏰ مدت زمان لازم برای تست ABR سی دقیقه
انواع امواج بررسی شده در تست ABR
در تست ABR که از سه موج مهم شنوایی با نام های موج 1 ، موج ۳ و موج ۵ تشکیل شده بخش هایی متفاوت از سیستم عصبی شنوایی بررسی میشوند.
در طول این تست پزشکان چند مورد مهم را بررسی می کنند تا ببینند که شنوایی کودک طبیعی است یا نه. مواردی که در تفسیر نتایج مهم است بدانیم:
در واقع، این تست نشان می دهد که صدا از پایین ترین بخش گوش داخلی (حلزون گوش) چطور به سمت مغز حرکت می کند. این فرآیند معمولاً در 4 هزارم ثانیه اتفاق می افتد. اگر مشکلی در این مسیر باشد، پزشک متوجه شده و می تواند اقدامات لازم را انجام دهد.
نتایج غیر نرمال abr
این تست هیچگونه عارضه خاصی برای کودک یا بیمار ایجاد نمی کند.
این تست حتماً بایستی تحت شرایط آرامش و خواب از کودک گرفته شود. وجود ناآرامی، گریه کودک و یا حرکت حین تست به شدت در ثبت امواج تاثیر منفی خواهد داشت و ممکن است موج مشخص و خوبی ثبت نشود، از طرفی در بعضی کودکان به دلیل وجود عفونت گوش میانی و یا ترشح در گوش به اشتباه در تست کم شنوایی عصبی ثبت خواهد شد و امواج در سطوح شدتی بالاتر ثبت می شود ،بنابراین لازم است قبل از انجام تست abr تست تمپانومتری برای کودک انجام شود تا از عدم وجود مایع در گوش اطمینان حاصل شود.
در حال حاضر با توجه به هزینه بالای دستگاه و لزوم استفاده از وسایل مصرفی مثل الکترود و ژل های مخصوص هزینه این تست با توجه به نوع دستگاه و شرایط کلینیک بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزارتومان متغیر است. (آخرین آپدیت - اسفند 1403)
کلینیک های شنوایی سنجی که مجهز به دستگاه های مخصوص سنجش شنوایی نوزادان و اطفال باشند بهترین محل برای انجام تست های غربالگری شنوایی می باشند. در تکرارهای دوم و سوم با توجه به تاریخی که در کارت شنوایی نوزاد درج شده با مراجعه به کلینیک های شنوایی می توانید این آزمایشات را جهت نوزاد خود انجام دهید. کلینیک شنوایی سنجی در شرق تهران نیز تمامی آزمایشات و تست های لازم برای کودکان و نوزادان را انجام می دهد.
تشخیص تومورها با تست ABR ممکن است؟ ممکن است این سوال شما هم باشد. تومورهای ساقه مغز ضایعاتی هستند که در ناحیه ساقه مغز رشد می کنند و می توانند بر عملکردهای حیاتی مانند تنفس، کنترل حرکات و حواس تأثیر بگذارند. این تومورها ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند، اما به دلیل موقعیت حساس شان، حتی تومورهای خوش خیم نیز می توانند اثرات جدی بر سلامت فرد داشته باشند.
تشخیص زودهنگام این تومورها اهمیت زیادی دارد، زیرا درمان سریع تر می تواند از بروز آسیب های غیرقابل برگشت جلوگیری کند.
تست پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR) یکی از روش های غیرتهاجمی ارزیابی سیستم شنوایی است. این تست با اندازه گیری پاسخ های الکتریکی ساقه مغز به تحریکات صوتی، می تواند تغییرات غیرطبیعی در هدایت عصبی را که ممکن است ناشی از حضور تومور باشد، شناسایی کند.
مطالعات نشان داده اند که حساسیت تست ABR در تشخیص تومورهای ساقه مغز به اندازه و موقعیت تومور بستگی دارد.
میتوان نتیجه گرفت که تست ABR در برخی موارد ممکن است نتایج منفی کاذب داشته باشد، به ویژه زمانی که تومور هنوز کوچک است و تأثیر کمتری بر هدایت عصبی دارد.
اساساً تست abr کودکان به علت عدم همکاری کودک در تست های بزرگسال مثل ادیومتری انجام می شود، بنابراین در بزرگسالان به منظور آستانه گیری شنوایی این تست انجام نمی شود مگر در موارد خاصی که فرد تمارض داشته باشد و یا به علت وجود مشکل یا بیماری مثل بیماری ذهنی قادر به همکاری با ما نباشد در غیر این صورت در بزرگسالان از تست abr به منظور تخمین محل ضایعه شنوایی در عصب شنوایی مورد استفاده قرار می گیرد. ولی در کودکان به ویژه کودکان سخت آزمون که قادر به همکاری نباشند به منظور آستانه گیری شنوایی از تست abr استفاده می شود.
تست AABR (Automated Auditory Brainstem Response) یک روش دقیق برای ارزیابی شنوایی سنجی نوزادان در مرحله اول است ولی نسبت به تست OAE نیاز به آمادگی های بیشتری دارد. در این تست، صدا از طریق هدفون به گوش نوزاد ارسال می شود و پاسخ عصبی از طریق الکترودهای که به سر نوزادان متصل است، ثبت می گردد.
برای انجام این تست در شنوایی سنجی کودکان لازم است کودک حتماً در وضعیت خواب باشد و چنانچه این امر میسر نشد با استفاده از داروهای خواب آور بایستی انجام گیرد. این تست نسبت به تست OAE حساسیت بالاتری دارد اگر چنانچه همانطور که قبلاً اشاره شد مشکلی در اعصاب شنوایی و مراکز بالاتر وجود داشته باشد با این تست می توان آن را تشخیص داد. پاسخ این تست نیز به صورت رد یا قبول ثبت می شود.
چنانچه نوزادی در این مرحله به پاسخ رد برسد حتماً بایستی آزمایشات شنوایی کاملتر برای آن انجام شود و میزان کم شنوایی دقیق اندازه گیری شود. آن دسته از نوزادانی که به ویژه دچار زردی بالای حین تولد بودند و یا کمبود اکسیژن و یا بستری در بخش nicu داشته اند لازم است این تست برای آنها حتماً انجام گیرد چرا که ممکن است دچار مشکلات اعصاب شنوایی شده باشند.
ویدیوی نحوه انجام تست AABR
تست aabr مانند تست oae یک آزمایش غربالگری شنوایی می باشد که فقط وجود یا عدم وجود موج 5 را بررسی می نماید, بنابراین در مدت زمان کوتاهی قابل انجام می باشد. تست AABR به عنوان غربالگری شنوایی استفاده میشه و وجود یا عدم وجود مشکل در شنوایی نوزاد را نشان می دهد ولی تست ABR به منظور ردیابی آستانه شنوایی نوزاد استفاده می شود، در صورتی که نوزاد در تست غربالگری مشکل داشته باشد. در واقع نتایج تست ABR آستانه شنوایی نوزاد در محدوده فرکانس های میانه و بالا را به ما نشان خواهد داد.
انجام تست Oae و abr در کنار یکدیگر ارزش تشخیصی دارند چرا که این دو تست مکمل یکدیگر می باشند، در بعضی کودکان با مشکل شنوایی ممکن است یکی از این دو تست مثبت باشد و دیگری منفی، بنابراین بایستی این دو تست با یکدیگر انجام شوند به ویژه در کودکانی که دارای فاکتور خطر حین تولد باشند حتماً این دو تست در کنار یکدیگر بایستی انجام شوند تا بررسی دقیق و کامل در مورد وضعیت شنوایی کودک داشته باشیم.
آیا به ارزیابی دقیق مسیر شنوایی فرزندتان نیاز دارید؟
با تست تخصصی ABR (Auditory Brainstem Response)، سلامت مسیر عصب شنوایی را بررسی کنید:
✔ تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی
✔ کاملاً ایمن و بدون درد
✔ مناسب برای نوزادان، کودکان و بزرگسالان
📅 همین حالا وقت بگیرید و آینده شنوایی فرزندتان را ایمن کنید!
📞 تماس: [۰۹۳۸۳۴۶۷۱۱۳]
صدای زندگی، حق همه است!
1. در کدام دسته از کودکان بایستی تست ABR انجام شود؟
۱- کودکانی که در غربالگری شنوایی اولیه در تست oae رد می شوند.
۲- کودکانی که به هر دلیل سابقه بستری در بخش nicu داشته باشند.
۳- کودکانی که دارای فاکتورهای خطر ساز مانند زردی بالا حین تولد، کمبود اکسیژن و یا طولانی شدن زمان زایمان باشند.
۴- کودکانی که آترزی مادرزادی یا انسداد مجرای گوش داشته باشند.
۵- کودکانی که تاخیر در گفتار دارند و یا والدین مشکوک به کم شنوایی در آنها باشند.
۶- ناتوانی ذهنی و اختلالات یادگیری و بیماری مننژیت
۷- کودکانی که نارس به دنیا می آیند
۸- کودکانی که مشکوک به ضایعات سیستم مرکزی شنوایی هستند
در کودکان نارس لازم است در سال اول حداقل هر سه ماه یکبار این آزمایش انجام شود و به یکبار تست اکتفا نکرد. بایستی آن قدرت تکرار شود تا احتمال بهتر یا بدتر شدن وضعیت شنوایی کنترل شود.
2. چه زمانی جهت شنوایی سنجی کودکان و انجام تست abr بایستی اقدام شود؟
در حال حاضر تست های شنوایی سنجی نوزاد به ویژه تست abr در بدو تولد نوزاد در بیمارستان به صورت اجباری انجام خواهد شد. این تست که همان غربالگری شنوایی نوزاد می باشد به روش تست oae انجام می شود. در مرحله اول بدو تولد نوزاد انجام شده و تکرار آن در ماه های اول و سوم در کلینیک های شنوایی سنجی انجام می شود.
3. برای کدام دسته از نوزادان لازم است حتماً تست ABR انجام شود؟
گروهی از نوزادان که اصطلاحاً پرخطر یا high risk نامیده می شوند بدو تولد دچار مشکلاتی هستند و یا ممکن است در سابقه خانوادگی مشکلات کم شنوایی داشته باشند. این نوزادان حتماً بایستی در مرحله اول تست AABR را انجام داده و به دنبال آن تست تکمیلی ABR در سه ماهگی برای آنها انجام شود.
4. آمادگی های لازم جهت تست ABR نوزاد چیست؟
برای انجام این تست حتماً بایستی نوزاد در وضعیت خواب باشد و پوست ناحیه صورت و پشت گوش ها تمیز شده باشد. برای انجام تست الکترودهایی به نواحی پیشانی و پشت گوش های کودک چسبانده می شود و صدا از طریق گوشی های داخل گوشی به گوش نوزاد ارائه و پاسخ عصب توسط الکترود ها ثبت می شود.
مدت زمان لازم جهت انجام تست در صورت خواب بودن نوزاد جهت تست AABR پنج دقیقه و برای انجام تست کامل ABR نیم ساعت می باشد.
5. هزینه تست abr چقدر می باشد؟
در حال حاضر در مراکز خصوصی هزینه تست AABR حدود 120 هزار تومان و تست ABR حدود ۱۵۰ هزار تومان می باشد. البته این هزینه ها ممکن است در مراکز مختلف با توجه به نوع دستگاه و امکانات به کار گرفته شده تا حدی متفاوت باشد.
6. تفاوت تست AABR با تست ABR چیست؟
تست AABR به عنوان غربالگری شنوایی استفاده میشه و وجود یا عدم وجود مشکل در شنوایی نوزاد را نشان می دهد ولی تست ABR به منظور ردیابی آستانه شنوایی نوزاد استفاده می شود، در صورتی که نوزاد در تست غربالگری مشکل داشته باشد. در واقع نتایج تست ABR آستانه شنوایی نوزاد در محدوده فرکانس های میانه و بالا را به ما نشان خواهد داد.
7. در کدام دسته از نوزادان سمعک تجویز می شود؟
چنانچه بعد از انجام تست ABR کاهش شنوایی در حد حتی خفیف وجود داشته باشد لازم است برای کودک سمعک مناسب تجویز گردد چرا که وجود کم شنوایی خفیف نیز در روند یادگیری زبان و شکل گیری گفتار کودک تاثیر خواهد گذاشت و باید سمعک تجویز شود. البته لازم است تست های های دیگر مثل ASSR نیز برای کودکان انجام شود تا اطلاعات دقیق تری از آستانه های شنوایی کودک در فرکانس های مختلف به منظور تجویز سمعک به دست آید.
8. در کودکانی که مشکل خواب جهت انجام تست دارند چه کار باید کرد؟
بعضی از کودکان ممکن است حین انجام تست abr از خواب بیدار شوند و یا اصلاً نخوابند و همکاری لازم جهت انجام تست را نداشته باشند. توصیه می شود برای خواباندن این نوزادان از خواباندن آنها در خانه پرهیز شود و هنگام مراجعه به کلینیک این کار انجام شود تا کودک کاملاً خسته باشد و به خواب برود. ولی در بعضی کودکان به ویژه کودکان سخت آزمون که دچار مشکلات دیگری از قبیل بیش فعالی، اوتیسم، مشکلات ذهنی و... باشند و یا کودکی که به هر دلیل به خواب نرود لازم است تجویز دارو قبل از مراجعه صورت گیرد.
با تجویز پزشک اطفال داروهایی جهت به خواب رفتن کودکان وجود دارد که قبل از مراجعه بایستی توسط کودک مصرف شود. رایج ترین این داروها قطره خوراکی کلرال هیدرات می باشد که بسیار موثر برای کودک می باشد و با توجه به وزن کودک به او خورانده می شود. البته این دارو در گروه داروهای بیمارستانی می باشد و نیاز به نسخه پزشک در تهیه آن وجود دارد. داروهای دیگر از قبیل شربت استامینوفن، پرومتازین، بروفن نیز می تواند برای کودکانی که زودتر به خواب می روند استفاده شود.
پرسش و پاسخ
حمیرا احمدی
اپراتور
علی جلیلی
اپراتور
باران میرزایی
اپراتور
ثریا احمدی
اپراتور
علی اصغر
اپراتور
صفری
اپراتور
تیموریان
اپراتور
خانم جوادی
اپراتور