تست شنوایی OAE (Otoacoustic Emissions) آزمایش شنوایی سنجی برای تشخیص مشکلات شنوایی در نوزادان است. این تست با ارسال صدایی ملایم به گوش و تحلیل بازتاب آن توسط دستگاه OAE انجام می شود. تست غربالگری oae برای شناسایی نقص های شنوایی در نوزادان یا کودکانی که قادر به انجام تست های دیگر نیستند، بسیار کاربردی است.
تست oae درواقع مرحله اول شنوایی سنجی کودکان می باشد. با استفاده از تست oae وجود هر گونه مشکل در گوش خارجی، میانی و داخلی که منجر به کم شنوایی شده باشد، تشخیص داده می شود. نتیجه این تست به صورت "قبول" یا "رد" ثبت می شود و درصورت وجود مشکلی در مسیرهای عصبی بالاتر و مرکزی، نیاز به انجام تست دیگری است که در ادامه بیشتر توضیح می دهیم.
وقتی یک صدای ملایم از طریق پروب کوچکی که داخل مجرای گوش خارجی قرار می گیرد به گوش نوزاد فرستاده می شود سلول های مویی خارجی در حلزون گوش نسبت به این صدا پاسخ داده و یک صدای بازتابی بسیار ضعیف تولید می کنند. دستگاه OAE امواج بازتابی را ثبت و تحلیل می کند.
آزمایش OAE به طور کلی یک آزمایش غربالگری شنوایی برای نوزادان تازه متولد شده می باشد که نشانگر وجود شنوایی نرمال یا غیر نرمال در نوزاد است. بنابراین حساسیت این تست به صورت نسبی است و از لحاظ عملکردی نمی توان وضعیت شنوایی نوزاد را توصیف کرد. از کاربردهای این تست، بررسی وضعیت شنوایی کودکانی که به علت وجود معلولیت ذهنی، قادر به انجام سایر تست های شنوایی نمی باشند می توان اشاره کرد. در صورت شناسایی هر گونه نقص در شنوایی باید مداخله صورت گرفته و با تجویز سمعک سعی در رفع نقص داشت.
تست OAE گوش یکی از تست های مهم شنوایی سنجی اطفال است که برای انجام تست لازم است نوزاد آرام باشد؛ چراکه هرگونه تحرک یا بی قراری در کودک می تواند در ثبت نتایج تاثیر منفی بگذارد. بهترین وضعیت برای انجام تست OAE در نوزادان و کودکان، زمان خواب آن ها است اما در شرایط بیداری، به شرط آرامش نوزاد می توان تست را انجام داد.
برای انجام تست یک پروب پلاستیکی داخل کانال گوش نوزاد قرار می گیرد سپس توسط میکروفون داخل پروب، اصوات تولید شده توسط سلول های موی خارجی حلزون ثبت می شود.
ویدیو نحوه انجام تست OAE در کودکان
شنوایی نرمال یا کم شنوایی خفیف کمتر از ۳۰ دسیبل | Pass Oae |
احتمال کم شنوایی یا وجود اختلال در گوش میانی یا حلزون | Absent Oae |
نتیجه تست OAE با عنوان رد یا قبول ثبت می شود. قبولی در این تست لزوماً به معنای وجود شنوایی نرمال نمی باشد و باید در فاصله زمانی یک تا سه ماه آینده چک شود زیرا ممکن است کم شنوایی خفیفی وجود داشته باشد که تشخیص داده نشده باشد. همچنین رد شدن در این تست نیز به معنای وجود کم شنوایی نمی باشد زیرا خیلی از نوزادان با شنوایی نرمال در مرحله اول پاسخی ندارند. مهمترین علت این مورد عدم جذب مایعات جنینی در فضای گوش میانی نوزاد و یا گریه و بی قراری نوزاد حین تست می باشد. بنابراین لازم است آن دسته از نوزادانی که در مرحله اول رد می شوند در فاصله زمانی یک ماهه کنترل شوند تا به جواب کاملی برسیم.
اساس تست OAE دریافت و ثبت اصوات تولید شده توسط حلزون گوش داخلی می باشد، بنابراین سه گروه تست Oae داریم:
به نقل از کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده (NCBI)، انتشارات صوتی خودبه خودی (SOAE یا Spontaneous acoustic emissions) صداهایی هستند که حلزون بدون وجود محرک صوتی خارجی از گوش تولید می کند و می توان آن ها را با میکروفن هایی که در کانال گوش خارجی قرار می گیرند، اندازه گیری کرد.
“ Spontaneous otoacoustic emissions (SOAE) are sounds generated from the ear without an acoustic stimulus and can be measured with microphones placed in the external ear canal. Their frequencies are between 500 Hz to 4,500 Hz. A small percentage, 1 to 9%, of people can perceive their SOAE as tinnitus.
فرکانس این صداها معمولاً بین ۵۰۰ هرتز تا ۴۵۰۰ هرتز است. درصد کمی از افراد (حدود ۱ تا ۹ درصد) ممکن است این انتشارات صوتی خودبه خودی را به صورت وزوز گوش (tinnitus) درک کنند. ”
این نوع از تست بیشتر جنبه تحقیقاتی دارد و سریع انجام می شود و محدوده فرکانسی ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ هرتز را بررسی می کند.
در تست گذرا (TE Oae یا Transient otoacoustic emissions) اصوات در پاسخ به ارسال محرک خارجی توسط حلزون در زمان کوتاهی ثبت می شود. این تست به عنوان غربالگری نوزاد استفاده می شود و در مدت زمان بسیار سریع قابل انجام است . محدوده فرکانسی ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ هرتز را بررسی می کند.
در تست DP Oae یا Distortion product otoacoustic emissions، اصوات در پاسخ به ارسال همزمان دو نوع محرک با فرکانس های مختلف توسط حلزون ثبت می شود. این تست به عنوان آزمون کامل تر و ارزیابی دقیق استفاده می شود و دقت آن در فرکانس های بالا زیاد است و محدوده فرکانسی ۵۰۰ تا ۸۰۰۰ هرتز را بررسی می کند
تست OAE به وجود جرم در گوش و یا مایع جنینی در گوش نوزاد بسیار حساس می باشد و ممکن است در این شرایط پاسخ منفی داشته باشیم و به اشتباه تشخیص کم شنوایی داده شود. بنابراین در نوزادانی که جرم فراوان داخل گوش دارند، و یا احتمال وجود مایع در گوش میانی شان باشد، بهتر است این تست در فاصله زمانی ۱ تا ۳ ماهگی تکرار شود که در این صورت اکثریت موارد پاسخ مثبت خواهد بود.
از آنجا که این تست یک آزمایش غربالگری شنوایی جهت وجود یا رد ضایعه شنوایی می باشد، نمی تواند به صورت صددرصد یا قطعی در تشخیص وجود کم شنوایی مورد استفاده قرار گیرد. به دلیل اینکه خیلی از فاکتورهای ساده می تواند در نتایج تست تاثیر منفی گذاشته و پاسخ های کاذب ایجاد کند، تست OAE گوش باید در کنار سایر تست ها مورد بررسی و قضاوت قرار گیرد. برای مثال، در نوزاد یا کودکی که جرم زیادی در داخل گوش هایش دارد، نوزادی که گریه و بی قراری دارد و یا کودکانی که به علت وجود عفونت در گوش، مایع در گوش هایشان وجود دارد، پاسخ منفی کاذب یا عدم پاسخ داریم.
معمولاً تست شنوایی سنجی OAE هزینه بالایی ندارد. در حال حاضر با توجه به شرایط کلینیک و نوع دستگاه، بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان متغیر است.
تست OAE در نوزادان از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا به تشخیص سریع کم شنوایی مادرزادی کمک می کند. این تشخیص زودهنگام باعث می شود مداخلات درمانی مانند استفاده از سمعک یا کاشت حلزون در زمان مناسب آغاز شود و از بروز مشکلات گفتاری و ارتباطی در آینده جلوگیری شود. این تست کاملاً غیرتهاجمی و بدون درد است و روشی مطمئن برای ارزیابی عملکرد شنوایی نوزادان می باشد.
از جمله مزایای تست OAE عبارتند از:
همچنین این تست محدودیت هایی دارد که از جمله محدودیت های تست OAE عبارتند از:
آیا به سلامت شنوایی فرزندتان اهمیت می دهید؟
ما در کلینیک سمعک پیروزی، با استفاده از تست تخصصی OAE، وضعیت شنوایی کودکان را به دقت بررسی می کنیم.
👶 تست بدون درد و کاملاً ایمن
🎯 مناسب برای نوزادان و کودکان
🔍 تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی برای اطمینان از رشد صحیح گفتاری و یادگیری.
📅 همین حالا وقت مشاوره بگیرید و آینده شنوایی فرزندتان را تضمین کنید!
📞 تماس: [۰۹۳۸۳۴۶۷۱۱۳]
با ما، صدای زندگی را برای کودکتان حفظ کنید!
پرسش و پاسخ
مهشید صابری
اپراتور
ابلفضل باباجانی
اپراتور
علی باقری
اپراتور
شیرین جعفری
اپراتور
شادی
اپراتور
سامان خلیلی
اپراتور
مهدیه انزلی
اپراتور
نیوشا اعلمی
اپراتور
سروی
اپراتور
ناهید الهیاری
اپراتور
زهرا ساعد
اپراتور
سیما اکبری
اپراتور
زینال زاده احمد
اپراتور